O kiszonkach słów kilka

O kiszonkach słów kilka

 

Hodowla zwierząt gospodarskich to nie tylko zawód ale także przyjemność i niejednokrotnie życiowa pasja. Największą przyjemnością dla rolnika jest widok jego zwierząt, które chętnie zjadają zadawaną im paszę. Wzrost i wysoka płodność zwierząt są natomiast najlepszym dowodem na ich wysoki poziom dobrostanu i zdrowie.

Kiszonki to wartościowa dieta dla zwierząt

folia kiszonkarskaW sezonie wiosenno-letnim nie ma problemu z dostępem do najwyższej jakości świeżej trawy, nasion czy warzyw. Kiedy jednak zbliża się jesień oferta świeżych, soczystych pokarmów staje się coraz uboższa, aż zupełnie zanika zimą. Tak jak ludzie zamykają smaki lata w domowej roboty wekach, tak i dla naszych zwierząt możemy zatrzymać smaczne i wartościowe rośliny w formie swego rodzaju przetworów. Potrzebna jest do tego tylko folia kiszonkarska. Kiszonki są to soczyste pasze wykonane z ziemniaków, trawy, kukurydzy i niemal każdego rodzaju i niemal wszystkich części roślin. Sam proces powstaje w wyniku fermentacji naturalnej lub wspomaganej specjalnymi preparatami. Folią owija się i ściśle ugniata materiał paszowy tak aby ze środka całkiem pozbyć się powietrza ze środka. W tych warunkach w przeciągu kilku tygodni do kilku miesięcy powstaje pasza trwała i o znacznie wyższej wartości odżywczej niż tradycyjne susze. Nie jest przy tym wcale cięższa do przechowywania niż inne pasze. Przed skarmieniem danej partii kiszonki zwierzętom należy organoleptycznie ocenić jej jakość, czyli kolor, zapach, zawartość wody itd.

Kiszonka wykonana w prawidłowy sposób jest naprawdę wartościowym pokarmem. Może stanowić nawet podstawę dawki pokarmowej. Jest to szczególnie ważne w przypadku hodowli bydła mlecznego u którego przy diecie zawierającej duży odsetek kiszonek notowano wyższe wskaźniki produkcyjne.