Pestki z dyni – zdrowa przekąska

Pestki z dyni – zdrowa przekąska

Większość z nas lubi coś sobie pochrupać między posiłkami. Często są to, nie wpływające na organizm zbyt korzystnie, chipsy lub paluszki, ale coraz więcej osób sięga po suszone owoce, świeżą marchewkę, orzechy, a także bardzo zdrowe pestki ze słonecznika lub z dyni. Te ostatnie są skarbnicą składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie całego organizmu.

Dlaczego warto jeść pestki z dyni?

cena pestek dyni łuskanychPestki z dyni pełne są błonnika, przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych. W tych niepozornych ziarenkach znajdziemy witaminy z grupy B (B1, B2, B6), witaminę A, C, D, K oraz tak niezwykle ostatnio popularną witaminę młodości – E. Ponadto pestki z dyni pomogą uzupełnić takie składniki, jak: fosfor, magnez, potas, żelazo, cynk, mangan oraz miedź, a także zeaksantynę oraz luteinę, które bardzo korzystnie wpływają na zdrowie oczu i wchłanianie żelaza. Pestki z dyni wspierają nasz układ odpornościowy, dbają o serce i prostatę, poprawiają humor, niwelują bezsenność i stany niepokoju. Nie możemy też zapomnieć o tym, o czym wiedziały już nasze babcie i prababcie – są one świetnym sposobem na pozbycie się pasożytów układu pokarmowego. Ponadto sprawiają, że nasze włosy i paznokcie są piękne i zdrowe. Obecnie cena pestek dyni łuskanych wynosi od około 10 zł do 30 zł za 1 kg, dlatego, biorąc pod uwagę jej wspaniałe właściwości, warto skorzystać z naturalnych składników, a nie z przetworzonych suplementów diety.

Regularne jedzenie pestek z dyni bardzo pozytywnie wpływa na cały organizm, w tym na naszą równowagę psychiczną i stan kości. Możemy je chrupać, jako przekąskę w czasie oglądania ulubionego serialu, dodać do sałatki lub lekko podprażone wsypać do zupy dyniowej. Nie dość, że pyszne, są naprawdę bardzo zdrowe i bez żadnych ograniczeń mogą je stosować zarówno dzieci, jak i dorośli.